Corocznie w naszej szkole jesienią odbywa się Święto Pieczonego Ziemniaka.
Powodem do uhonorowania tego warzywa jest jego kulinarna popularność, możliwość przypomnienia tradycji ludowych odbywających się podczas jesiennych zbiorów ziemniaków, a przede wszystkim wywołanie radości ze wspólnej zabawy.
Przedszkolaki i uczniowie klasy II i III szybkim krokiem zmierzali na plac szkolny, gdzie czekały już mamusie z rozpalonym ogniskiem. Piekły ziemniaki, kiełbaski i jabłuszka. Pobyt na świeżym powietrzu zrobił swoje, gdyż apetyt dopisał wszystkim zebranym. Pieczone ziemniaki z ogniska smakowały, jak z najlepszej kuchni świata.
Serdecznie dziękujemy rodzicom, którzy pomogli w przygotowaniu tego szczególnego dnia. Mamy nadzieję, że wspólnie spędzony czas przyniósł wszystkim wiele radości i dostarczył pozytywnych wrażeń. Ten dzień pachnący ziemniakiem i nie tylko na pewno wszyscy będą długo pamiętać.